Γνωρίστε την Ποσειδωνία και την Άνω Σύρο!

ανω συρος

Διαμέρισμα Ποσειδωνίας

Απόδραση σε στυλ…αριστοκρατικό

Παλιά αρχοντικά, μεγαλοπρεπείς ναοί και λαμπρά οικοδομήματα 200 ετών συνθέτουν έναν εξαιρετικό συνδυασμό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Ποσειδωνία

Η Βάρη

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική περιοχή που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από πλούσιους το 19ο αιώνα, στοιχείο που φαίνεται από τα μεγαλοπρεπή οικοδομήματα που σώζονται μέχρι σήμερα, όπως αρχοντικά, επαύλεις και ναοί.

Οι δύο παραλίες της, οι Αγκαθωπές και η Κόμητος, συγκαταλέγονται σήμερα ανάμεσα στις πιο φημισμένες του νησιού.

Η πρώτη έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι γνωστή για τις φώκιες Monachus-Monachus που φιλοξενεί, ενώ η δεύτερη είναι απάνεμη και θεωρείται ιδανική επιλογή για οικογενειακές διακοπές.

Γύρω από τις παραλίες θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σας και κάποια ταβερνάκια με παραδοσιακές προτάσεις φαγητού.

Η νότια Σύρος

Ο Φοίνικας και η Ποσειδωνία είναι δυο περιοχές γνωστές από τα έπη του Ομήρου. Ο Φοίνικας έλαβε την ονομασία του από την ομώνυμη αποικία των Φοινίκων και η Ποσειδωνία από την επίσης ομώνυμη πόλη που αφιερώθηκε προς τιμήν του μυθολογικού θεού της θάλασσας Ποσειδώνα.

Φοίνικας

Φοίνικας, γενική άποψη

Γραφική περιοχή που φημίζεται για το ηλιοβασίλεμά της και την αμμουδερή, ήσυχη παραλία της η οποία ξεχωρίζει και για την πλούσια βλάστηση που φτάνει ως την άκρη της θάλασσας.

Στο Φοίνικα θα βρείτε αρκετές ψαροταβέρνες με θέα προς τη θάλασσα, καθώς και κάποια bars που φροντίζουν για τη διασκέδασή σας.

Άνω Σύρος

Εντυπωσιακά γραφική!

Οι πολύχρωμες εικόνες και η εντυπωσιακή θέα που αντικρίζει κανείς στην Άνω Σύρο καθιστούν την ύπαρξη της φωτογραφικής μηχανής απαραίτητο εφόδιο στα χέρια του επισκέπτη.

 

Οχυρωμένη πολιτεία…

Είναι αλήθεια πως αμέσως μόλις το καράβι αρχίζει να πλησιάζει το λιμάνι της Σύρου η ματιά του επισκέπτη πέφτει αυτόματα πάνω στο λόφο και την καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πέφτει αμέσως στην Άνω Σύρο.

Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει εκεί καθώς, εκτός από την αφοπλιστική θέα που προσφέρει η περιοχή στο πέλαγος, η διάταξη των σπιτιών της έχει τέτοια μορφή που θυμίζει έντονα οχυρωμένη πόλη έτοιμη να αποκρούσει οποιαδήποτε επιδρομή. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που οι Συριανοί έκτισαν, τη βυζαντινή εποχή, την Άνω Σύρο με τον τρόπο αυτό.

 

Γνωριμία με την Άνω Σύρο

Η άνοδος στην Άνω Σύρο αποτελεί μια θαυμάσια εμπειρία, και επειδή οι αναμνήσεις του καλοκαιριού πρέπει να ζεσταίνουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα, εφοδιαστείτε με μια φωτογραφική μηχανή ή βιντεοκάμερα.

Η άνοδος πραγματοποιείται είτε από την Αγίου Σεβαστιανού είτε από την Πέτρου Ράλλη (ανατολικά του πρώτου δρόμου) και, όσο κουραστική κι αν φαίνεται αρχικά, πιστέψτε μας ότι πραγματοποιείται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Πριν βεβαίως φτάσουμε στην κορυφή του λόφου και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου θα περάσουμε από την κεντρική αγορά της Άνω Σύρου (Πιάτσα για τους ντόπιους), την Πλατεία και το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη με τα προσωπικά αντικείμενα δουλειάς του δημοφιλή εκφραστή του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Σε κοντινή απόσταση θα συναντήσουμε την Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, με συριανά σκεύη καθημερινής χρήσης και παραδοσιακά εργαλεία, το Πνευματικό Κέντρο και το Ιστορικό Αρχείο με σπάνια έγγραφα από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε και μια επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο, στην Αγία Τριάδα, στον Άγιο Ιωάννη, στη Μονή Καπουτσίνων με τα ερείπια του σχολείου και στον Άγιο Αντώνιο.

Ακολουθεί η γυναικεία Μονή Κλαρισσών (πρώην Ιησουιτών) με την εξαιρετική αρχιτεκτονική και η εκκλησία της Παναγιάς Καρμήλου. Η Μητρόπολη των Καθολικών με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι και η τελευταία μας στάση.

 

Άγιος Γεώργιος

Το εσωτερικό του ναού

Η εντυπωσιακή Μητρόπολη των Καθολικών, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (San Georgio), βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του λόφου και χρονολογείται ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα.

Ο ναός που δεσπόζει σήμερα κτίστηκε το 1834 στη θέση του παλιού, ανακαινίστηκε πριν από πενήντα περίπου χρόνια και διακρίνεται κυρίως για τις όμορφες τοιχογραφίες του, έργα Ιταλών καλλιτεχνών, καθώς και για την εξαιρετική εικόνα της Παναγίας της Ελπίδος.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δίπλα από την καθολική εκκλησία βρίσκεται το Αρχείο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής στο οποίο εκτίθενται έγγραφα και χειρόγραφα μεγάλης αξίας.

Αξίζει να δείτε επίσης το όμορφο καμπαναριό του ναού και φυσικά να φωτογραφίσετε από εδώ την πόλη αλλά και μερικά από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων που ξεπροβάλλουν μπροστά σας.

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *